hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Thursday, May 28, 2015

Cook with Love my Simple Macaroni Goreng

As Salam and Selamat hari Khamis!! 
Fefefeling happy main masak-masak pagi-pagi buta sebelum subuh.. 5.30 pagi gigih siapkan breakfast kiddo besar n kecik untuk ke sekolah... kids makannyer tak pedas... macaroni goreng nih i goreng cara i.. i rebus siap-siap malam tadi... pagi tadi terus goreng.. Cook with Love katanya.. hehhehe... i rasa sedap tapi tataulah anak-anak.. bawak bekal ke sekolah and share dengan kawan-kawan... Tak sabar nak tunggu komentar-komentar si cilik.. hahaha.. tetiba lately nih terajin sikit masuk dapur.. kuikuikui.. simple jeee sebenarnya tak renyah lansung... Semalam i masak nasi goreng biasa... Cik piya n kawan suka sangat nasi goreng tuh puji melambung-lambung siap kata "mama boleh jadi chef".. hahahhah ok laaa pencetus semangat untuk i masak lagi best gitu... seronok bila masak orang makan sungguh-sungguh nih... huhuhuhu... 


So this is how it goes... Rebus Macaroni dlm 15 to 20 mins agak jee.. kalau dah lembut macaroni tuh boleh laa tutup api k.. and then Tos jeee sampai sejuk..then i goreng bawang putih 4 ulas and bawang Besar seulas... Tumbuk and goreng.. Minyak i pakai minyak vege.. healthy sikit katanya.. haha layankan..i dah hancurkan siap daging burger 2 keping... bila bawang dah kekuningan i masukkan 3 sudu besar cili boh and sos tomato abit.. garam dan gula secukupnya rasa and perencah cukup rasa maggi dlm 3 sudu kecik. ini untuk portion lebih kurang 4 orang makan tau dlm 3 cawan macaroni gitu... then i masukkan daging burger ramli tadi i goreng sampai i rasa dah betul-betul masak i terus masukkan macaroni.. tabur sayur sikit... bagi ada color lain... patut letak capsicum.. tapi i g i kedai malam tadi tengok tak berapa segar.. i masukkan je sayur sawi sket.. last i letak laa daun sop tuh untuk hiasan bagi nampak cantik..Siap and boleh hidang and makan dengan riang ria... konon chef sangat  ahahhahahha hampoooongggggg mak verangan... baru masak simple macam ni i dah bangga uols... ye laaaa ingat senang i nak masuk dapur... hehehhe jarang-jarang sekali okeh.. Memang rare i kedapur... ehehhee.. ok laaa tunggu esok i bagi tahu apa chef cilik tuh nak komen.. mak nebes uols hahhahha berangan lagi... ok laaaa till then... 

Lots of Love 
Me 
^_^

Notes: "Live your life and be honest to yourself; have no regrets today because tomorrow is not a promised" 

2 comments:

  1. laam dah tak buat macaroni ni.. selalu buat kat budak tak makan nasi macaroni cheese jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i lagi lama tak masuk dapur.. hehhehheheh.. tapi jue masak lagi sedap-sedap..

      Delete

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun