hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Tuesday, June 28, 2016

Pagi ni...

Macam biasa rutin harianku menghantar anak-anak ke sekolah. Macam biasa jugak budak-budak ni suka sangat dengar radio HitzFM. Settle je hantar budak-budak i terus tukar siaran HotFM. Tak semena-mena air mata bercucuran pulak di pagi selasa... dah kenapa? salahkan radio pasang lagu raya sayu by Dayang Nur Faezah versi acoustic. Ya Ampun.. Tiba-iba teringat kat semua orang yang dah pergi buat selamanya.. sunyi laaa tahun ni raya.. sesilap kami beraya dengan air mata... Harap tak begitulah... Tiba-tiba teringat pada arwah Tok Cik, Tok Ayah dan Pak Lang yang dah pergi bertemu ilahi... Al-Fatihah.. Ramai yang dikasihi pergi tinggalkan kami... Allah swt lebih sayangkan mereka... Semoga mereka berada ditempat yang paling indah dan bersama-sama golongan orang-orang yang beriman. Aamin..

Tak sengaja air mata jatuh.. Tak sengaja nak teringat kat semua... Tak sengaja sedih... Tak sengaja..

Tak sengaja bayangkan hari pertama raya. kuranglah kasih.. kuranglah cinta.. ok dah terbawak-bawaklaa pulak...

Sampai je pejabat.. alhamdulillah semuanya back to normal.. pikir apa yang ada kat depan mata.. Nak siapkan mana yang penting dan wajib dulu then kita fikir Balik nanti nak buka makan apa.. Nak masak apa...

Lots Love
me
^_^

Note: What you do today can improve all your tomorrows - Ralph Marston

PERKARA SUNAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDIL FITRI


PERKARA-PERKARA SUNAT YANG SELALUNYA DILAKUKAN APABILA MENYAMBUT 
HARI RAYA AIDILFITRI


  1. Sunat melaungkan takbir sebaik sahaja diumumkan bahawa anak bulan Syawal telah jelas dilihat (sama ada secara hisab atau rukyah). 
  2. Sunat menghidupkan malam Hari Raya dengan berzikir dan mengerjakan sembahyang terutama Sembahyang Sunat Tasbih.
  3. Sunat mandi dengan niat kerana kedatangan Aidilfitri pada pagi Hari Raya sebelum pergi ke masjid.
  4. Sunat memakai bau-bauan yang harum, membersihkan diri dengan bergunting rambut dan memotong kuku serta memakai pakaian yang paling elok.
  5. Sunat makan sedikit pada pagi itu (sebaiknya makan buah kurma dengan bilangan yang ganjil) sebelum ke masjid bagi menunaikan Sembahyang Sunat Hari Raya.
  6. Sunat menunaikan Sembahyang Sunat Hari Raya, kerana ia adalah perkara yang paling penting dan utama dalam kita menyambut Hari Raya daripada perkara-perkara sunat yang lain.
Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam riwayat Al-Imam Al-Bukhari maksudnya:
"Dari Al-Bara' bin 'Azib ia berkata: Sabda Nabi s.a.w, sesungguhnya yang awal-awal sekali kita mulakan pada hari ini (Hari Raya) ialah sembahyang."

         7.  Sunat doa-mendoakan dan mengucapkan tahniah antara satu sama lain seperti mengucapkan :

Taqaballahuminna wa minkum 'semoga Allah menerima daripada kita dan menerimanya daripada awak'.

         8. Menggunakan jalan yang berlainan apabila pulang dari bersolat:

Dari Jabir r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw menukar jalannya pada hari Aidilfitri tatkala pergi dan balik dari tempat solat hari raya, Rasulullah sentiasa pergi dan balik melalui jalan yang berlainan, menurut Jabirra (Hadis riwayat Bukhari). Tujuan beliau tentulah dapat bertemu dengan lebih ramai orang yang berbeza. Baginda bersalam-salaman, memohon maaf zahir dan batin.

9.     Memperbanyakkan bersedekah.

Dalam suasana kegembiraan dan kemeriahan kita menyambut Hari Raya yang akan menjelang tiba, kita juga jangan melupakan manusia yang kurang bernasib baik yang hidup susah dan menderita disebabkan kemiskinan dan musibah yang menimpa mereka.

Mudah-mudahan amal yang kita lakukan itu sedikit sebanyak dapat meringankan beban kesengsaraan dan penderitaan yang mereka tanggung. Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya:

"Dari Abi Hurairah r.a.: Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: Barang siapa melepaskan seorang mukmin itu suatu kesusahan dari kesusahan dunia, Allah akan melepaskan daripadanya satu kesusahandari kesusahan-kesusahan di akhirat."

Sumber dari Laman Masjid Wilayah Perseketuan. 

Semoga bermanfaat buat kita semua.. 

Lots Love 
Me ^_^ 

Friday, June 17, 2016

Ramadhan Kali Ini

Lagi sekali berita mengejutkan kami sekeluarga... Dapat panggilan dari my cousin.. Ya Allah tengok Handphone i mengerlip.. bederbar rasa nak angkat... apa lagi nih Ya Allah.. i know that my pak lang is very strongly sick.. but we all didn't expect him to be very very critical. Pak Lang dah lama sakit tapi kami fikir dia sakit biasa-biasa ja... and Pak Lang adalah seorang yang paling tak suka jumpa doktor.. kami sekeluarga saudara-mara sebelah my mom kami sangat rapat.. kami membesar pun sama-sama.. kasih dan cinta kami juga kuat.. cousin semua rapat macam adik beradik..

Handphone mengerlip cousin called. lebih kurang jam 4.20 petang selasa. Berita Paklang dah semakin tenat. Kesedihan Kak Long sangat i rasa dan sampai kat hati.. Allahuakbar. bercucuran air mata ni dah tak boleh nak stop.. sabarlah duhai hati.. tergerak hati rasa nak balik jenguk Pak Lang terus i buka website tengok flight schedule and price...  tapi tak book lagi..ingat nak balik during weekend ni nanti... and as usual balik siapkan makan for my iftar with my family.. lepas iftar solat magrib seperti selalu... resting till isyak then i tido esok nak pi kerja..

Sahur at 5am. i selalu panaskan lauk jer. Dan sahur i selalu makan cikit-cikit n minum air panas dan juga air kosong. My hubby and kids diorang wajib makan. they need more energy. i pula lepas sahur tunggu subuh dan terus bersiap nak peri kerja.. tapi ada sufiya beritahu tadi ummi (my mom) called beritahu Pak Lang dah pergi bertemu ilahi. Terus i tak keruan tak senang duduk. Allahuakbar.. lepas satu-satu orang yang kami sayang pergi. dugaan apakah ini Ya Tuhan. Walau perit kami sekeluarga redha. 2 minggu lepas baru kami duduk sama-sama, gelak sama-sama, makan sama-sama, makan colek sama-sama. sampai situ jer lepas tuh terus Pak Lang jatuh sakit kuat. sampai situ.

speechless. no word that i can describe how i feel deep down. hancur luluh rasa. keadaan cuaca juga bagaikan memahami hati yang sedang merintih. tak sampai 2 minggu Tok Ayah pergi, Pak Lang pula nak ikut sama bertemu yang Maha Esa. i take the earliest flight semalam tanpa fikir apa-apa lagi. i just wanted to be with my mom, my cousin and family. Terbang di KLIA2 hubby hantar sampai nak boarding. tak sangka terjumpa abg ngah (Anak Pak Lang) di airport. flight yang same kami terbang.

sejurus sampai di airport Kota Bharu terus ke rumah arwah dan suasana hiba menjemput kami berdua. Abg Ngah dan adik beradik yang lain mandikan abahnya dah kami semua siapkan untuk persiapan seterusnya.. sedih dah hiba terus mengiringi. alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan sangat mudah. Syukur Alhamdulillah.


Bulan yang baik Dia pergi tinggal kami semua...

Lots Love
me
T_T

"Life is a Gift"

Wednesday, June 8, 2016

Selamat Berpuasa..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera... Siapa sangka orang yang kita sayang pergi sekelip mata... kita pun suatu hari nanti akan pergi jua... I just lost my Grand Dad Tok Ayah few days ago... and my grandmother in Aug last year... i do miss them badly... Al-Fatihah...

Kasih sayang mereka sangat besar untuk kami semua... kesian my mom juga... perasaan kehilangan tuh hanya Allah swt jer yang tahu... apa dalam hati hanya Allah swt lebih mengetahui... Dapat berita pada malam Jumaat minggu lalu... bergegas i balik Kota Bharu jenguk Tok Ayah buat kali terakhir... baru jer balik seminggu yang lalu bersama family melawat Tok Ayah di Hospital Kota Bharu... Tapi waktu tu Tok Ayah dah tak sedarkan diri.. hanya bernyawa menggunakan life support system... salur darah Tok Ayah pecah.. Darah tuh telah buat salur pernafasan Tok Ayah tersekat... Doktor sedaya upaya selamatkan Tok Ayah... Apapun Allah Swt lebih sayangkan Tok Ayah...

I choose Firefly untuk balik ke KB... Alhamdulilah dapat menikmati pemandangan yang paling indah sekali...


Jumaat 3 June 2016


Jam 7.30 Pagi. indahkan...


Melihat awan dan cuaca bagai memahami hati ini...


Terima Kasih Ya Allah swt pemandangannya sangat indah...


Selamat mendarat pada 8.20 pagi...


Arwah Tok Ayah Selamat dikebumikan selepas waktu solat Jumaat.... Disemadikan bersebelahan dengan Pusara my nenek.... Syukur Alhamdulillah... Segalanya berjalan lancar dan i pulang pada hari esoknya...



Both Tok Ayah and Tok Cik will be in our heart always... Semoga Arwah ditempatkan bersama golongan orang-orang beriman... Aamin..


Pada hari minggu yang lalu pula sehari sebelum puasa... buat kali terakhir me and my friends went for NiveaRun... FunRun je... Yet yes we are strong and have to strong no matter what... mission accomplished... alhamdulillah...


Medal of honor... walau dalam hati rasa sedih tapi kena kuat depan kengkawan dan juga keluarga...
Al-Fatihah... misi kumpul medal tercapai.. next lari lepas raya... sesuai sangat timing tuh nak burn kalori selepas makan juadah raya...hehe...


Sebelum mula puasa me and my anak-anak is craving nak makan Boat Noodle... kami ke Aeon Seksyen 13 Shah Alam... Ambiance Aeon cantik... i bagi 5 Bintang.. hehe... Misi kami sekeluarga accomplished... walau beratur agak panjang... tak sangka ramai yang crave malam tuh...


ok semangat permulaan puasa masak untuk berbuka memang strong.... ini juadah pada hari ke-2 puasa... sederhana jer... alhamdulillah kenyang juga... yum yum ikan perkasam tuh... ayam gerang rempah ala resepi i sendiri kegemaran kami anak beranak... sykur alhamdulillah... misi tercapai lagi... tengok hari ni pula nak masak apa... macam biasa kami makan yang simple ajer... masak ala kampung.... sampai sini dulu coretanku... till then...  

Selamat Berpuasa semua!! 

Lots Of Love
me ^_^ 

Notes:  "To keep the body in good health is a duty... otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear." 

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun