hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Thursday, June 2, 2016

Sambal Belacan kegemaran saya...

kalau dah nama melayu memang tak boleh lari kemana sambal belacan mesti dicari... kalau dulu sebelum kawin iam not event a fan of sambal belacan.. nak makan kerang bakar or rebus pun tak minat sangat... tapi lepas kawin.. banyak benda juga en shuben ajar... especially bab makan... kufur nikmat katanya... rugi tak rasa.. kalau dulu ulam pun tak reti nak makan... tapi lepas kawin segala jenis ulam i makan kecuali kerdas, jering and peria... yang 3 tuh i belum pandai lagi makan.. hahah... dan en shuben jugak laaa yang ajar i tumbuk sambal belacan power sampai kalau makan nasi sepinggan tak cukup kena tambah.. alahai memang susah laa nak diet ooiiii.... kalau tumbuk jer sambal belacan mesti i terus tak boleh tahan mesti nak cekik jugak... alasan penat i tumbuk.. .rugi laaa tak makan.. lagi-lagi kalau tumbuk cili yang cinonet tuh yang baunya sekali gigit terus menusuk ke hidung... hahhahaha.. kalah wasabi okehh!!... guess what now iam an expert tumbuk sambal belacan.... alalalalalalala sesekali kena puji diri sendiri.. walau tak ada orang nak puji ahah.... ^_^  so jangan malu jangan segan, makan laa nasi berpinggan-pinggan... kuikuikuikui...

ulam daun burung tenggek sedap okayyy... nama daun pun pelik... ntah macam mana pokoknya... tapi daun tuh bila gigit macam lemak-lemak sket dan kemudian cicah ngan sambal belacan power perghhhhhh sedap owhhh... hahahhahah... tapi tuh laa bahana kalau i masuk dapur... sambal belacan wajib ada... klu nak diet i memang cuba dengan gigih haramkan kaki masuk dapur masak apa-apa... tapi kadang terpaksa jua almaklum banyak mulut nak makan... kalau i yang masak siaplaa extra pinggan... kalau i ngelak nak masuk dapur tuh shuben dah cukup faham.. trying my best... tapi ntahlah nafsu makan nih meluap-luap.. ada jer benda rasa nak makan... shuben klu ajak kadang kalah jugak ... makan je laaaaa.. nasib puasa dah dekat...

next week puasa dah kita kan kan kan... kita semua dah tak sabar nak jalani ibadah puasa kan... tak sabar nak raya pun ye jugak.... tak sabar nak kumpul ramai-ramai berbuka dan kemudian meraikan kemenangan... syukurlah masih diberi peluang dan ketemu ramadhan lagi... now days i lebih suka makan instead of my shuben.. hehheheh... i makin membesar bagaikan juara.. my dad kata betis i dah macam batang kelapa... sadis.. ok laaa bulan puasa ni saya cuba diet yer baba.... sambal belacan nih godaan paling besar buat i... aduuhhhhhh... berat betul... buat sambal plak dengan belacan Sg. Besar or Sabak Bernam oooiiiii terangkattttttt okayyyy.... huhuhuhu... siapa lagi peminat sambal belacan angkat tangan cepat!! tak payah nak malu laaaaaaaaa.. hahahha... kalau orang kampung kata.. tak payah laaa nak bandar sangat ... kikikiki..

ok laaa sampai sini dulu merapu meraban.. nanti i sambung lagi...

Lots of Love
Me
^_^

Notes: "We do not remember days, we remember moments." 

No comments:

Post a Comment

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun