hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Wednesday, October 30, 2013

Teknologi adakala Melalaikan

Tajuk maybe lame kot... but just wanna share with you all some of my thoughts that these teknologi happen in a situation sometime in our life... bila teknologi nih buat kita kurang bercakap tapi biar teknologi jer yang bercakap on behalf kita. tak sure apa pandangan you all.. but this is how i feel sometimes about these teknologi.. 

yes kita perlukan telefon bimbit. kalau boleh nak yang secanggih mungkin. yang ada game. yang ada GPS, yang ada segala apps yang boleh memudahkan setiap langkah ataupun perjalanan hidup kita. tapi ada kekurangan juga pada teknologi nih. paling tak best kalau boleh 24jam pon nak mengadap handphone. nak melekat sampai lelap mata. sampai letih lahhh. main game sampai pagi. chit chat sampai lena. stalk sana sini. don't u think its tiring and stressful??

ok situasi pertama yang pernah i alami yang buat i rasa sangat tak best. "heloo ko buat aku macam tunggul kowt. or maybe aku tak der perasaan" tapi cakap dalam hati jer.. where a situation kawan lama call and ajak hangout.. and catch up kononnya. 

kring kringgggggg phone bunyi... (nada lagu biasanya) see teknologikan.. ehehhehe.. 

me: Hello babe!! lama tak call aku... apa cer??? sihat?? 

babe: Hi!! aku sihat alhamdulillah, tu laaaa aku bizi tahap gaban.. ni sajer call nak ajak ko hangout, catch up, i miss our girl talk.. jom jumpe... 

me: wahhhhh sounds great!!! me too i miss you alot!! 

so we meet up. 

babe: heyyyy  lama tak jumpa, makin lawa dah sekarang kan... 

me: ko pon sama maintain lawa, body superb!! aku nak tips ahhh... 

Dah pelok-pelok comolot bagai. its not the end of it... we less talk.. dia sebok ngan handphone dia yang sepanjang masa berbunyi... dia nak cek in laaa.. nak update status laaa, nak update twit laaaa and so on and on and on... heyyyyy i pon ada mobile canggih but still i have a life. i still nak borak-borak with my partner and change some idea and stuff. takkanlah segala nak kongsi and cerita everything in our what ever so called teknologi... kita dah jadikan teknologi tuh sebahagian dalam hidup kita... dan kita boleh jadi buntu tanpanya.... tak boleh bergerak dan segalanya jadi lumpuh kerana terlalu amat bergantung padanya...

and there it goes nothing much to catch up actually but teknologi does it all.. to me kadang-kadang it become so sadis... which is i think that is not life is to be about... we choose what we choose to... yes we choose.. but we choose to be good, to better and better. nak jadikan kehidupan kita sempurna kita still kena cari kesempurnaan tuh... masing-masing ada hak dan pendirian yang tak mungkin sama... tapi harap sangat agar kita semua dapat buka hati, buka mata, dan lihat sendiri what is really happen in our life bersama-sama teknologi yang ada masa kini... positive side and negative... both... yang positive kita guna dengan sebaiknya... yang negative harap dapat dijauhkan.

owhhh well, things happen for a reasonkan... now ada macam-macam gadget. tablet, ipad and so on. nak jadikan cerita bila kawan-kawan ajak lepak then semua ngadap gadget masing-masing, update apps laaa, cari game baru laaaa and stuff... stressfull betul kadang-kadang rasa.. and then situasi kat rumah pon kids now days memang cepat pandai guna gadget... balik je rumah main game.. masa borak, masa bercerita, masa nak pelok, masa nak gelak, masa nak bermesra alam and things semua become lesser and lesser dun u think?? kanak-kanak zaman skarang mana nak beraktiviti luar sangat.. main bola?? kat game hp pon boleh main bola.. main bowling?? hp pon boleh?? bosan sehhh hidup...alasan panaslah... hujanlahhh nanti gelaplah.. peluh-peluh busuklah... WTH?? pastu kalau keluar duit pun keluar.. main jer game or dolod movie tengok kat rumah or what ever and its free!!... yaaaaa ampunnnnnnnnnnn apa nak jadi nih!!! tak adventure ok hidup... haihh.. this is life lahh... terpulang pada you all nyer pendirian and macammana masing nak kawal penggunaan teknologi terkini.. kadang-kadang nak cakap or nak text pon kena hati-hati ok... orang boleh print screen and jadikan bukti.. kuikuikui... so beware and becareful.. bahaya ada dimana sahaja kita berada... jangan jadikan teknologi makan diri kita... melalaikan dan sebagainya.. 

So thats all for now luahan hatiku hari ini. 

take care loves!! 

with Lots of Love 
me ;) 

NoTe: "When we are no longer able to change a situation. We are challenged to change ourselves." - Happy Wednesday Loves!!

No comments:

Post a Comment

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun