hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Friday, May 27, 2016

Orang Kita

Keadaan Tok Ayah masih sama... doktor masih memberi harapan dan harapan yang semakin baik... Tok Ayah masih bernafas menggunakan mesin... tapi Blood Pressure, oksigen dan lain-lain semakin stabil... alhamdulillah happy to hear that... I was a bit down last few days teringat dan terngiang-ngiang suara Tok Ayah di telinga bertanyakan khabar... Allah swt perancangan Mu adalah yang terbaik buatnya... dan kami semua redha diatas ketentuanMu....

Terbaca satu buku terselit tentang cerita orang putih yang Egonya tinggi melangit... then i was thinking... bukan sahaja orang putih Egonya tinggi... sama jer orang kitapun tak lebih kurangnya... teringat sewaktu i ke Perth, Australia suatu masa dulu... mungkin ada golongan yang suka sangat pandang rendah terhadap orang lain... yang satu i tahu most yang join trip tuh pangkat tak der laaa melangit sangat... but they were just not as humble as i tot they was... it was just funny after all... i was saying "kan bagus kalau dapat menetap disini.. cuaca pun sejuk.. the air was super fresh" i was just saying... not that serious haha... then dia replied me "you nak kerja apa kat sini? tukang sapu bolehlah" erkkkk... terus i terdiam seketika dan dalam hati terus berkata macam wow....rendahnya pandangan kau terhadap aku... barangkali dia bergurau.. tapi gurauan dia menjadi serius dengan riak mukanya yang agak dingin..the way dia say it was agak sinis.. perhaps dia ingat i nih lulusan UPSR atau SPM atau tiada pelajaran ke... i mean tak kesah laaa i belajar tinggi ke tidak.. you have no right to hina orang... goshhh.. kesiannya awak.. tinggi mana pun diri you are standing if you have no adab nak bercakap ngan orang i think dia laaa paling nun jauh bawah sekali.. better look at yourself first before nak hina orang.. cara cakap dan adabnya tahap 10 Ha i bagi...lolz..

Well inilah kehidupan.. Allah swt uji kita pelbagai cara... Dia uji kita dengan perangai orang lain yang negative supaya kita jangan jadi sama macam mereka.. syukurlah...sikap ego seperti ini tak akan membawa kita kemana-mana. Lebih baik kita berusaha mendidik diri sendiri. Memperbaiki cacat cela i yang tak terkira banyaknya..

Selamat berkerja dan marilah kita usaha mengelakkan diri dari berleter tak tentu pasal. hihihihi... ok bai...

Lots Of Love
Me
^_^

Note: "Be Thankful for What you are now, and Keep Fighting for What you want to be tomorrow."

No comments:

Post a Comment

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun