hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Wednesday, September 3, 2014

My Meaningful Merdeka Day!!

Assalamualaikum and selamat sejahtera... 

Merdeka uols pi mana?? i lepak Sg Petani jaaaa auto ada slang kedah... 
sakan bakkkk annggggggg ooiiii!! haha.. 
anyway perjalanan dari KL ke Sg Petani agak penat laaa... 
ramai warga kota pulang ke kampung halaman masing-masing .. 
tak sangka buah nangka jem agak heviii... penat okeeenggg duk dalam keta kejunggg!! 
Niat pulang ke Sg Petani sebab nak attend wedding uols!! 
Wedding sedara sebelah en hubby..

 

Just a simple wedding but agak Grand.. 
Bertempat di Nuriz Hotel Sg Petani.. 
Nuriz is pengasas barang kecantikan uols!! 
pimilik hotel nuriz okehh!! Jutawan Puan Nuriz nih tauuu... 


 Day 2... I pi ronda-ronda di pagi hari dengan scoot.. kelas uols dekat sangat dengan umah my SIL ada Bukit H... ala-ala Broga gitukkk!! cik hubby tak bawak kasut... so weols mampu tengok jeee Bukit H tuh... next trip insyallah akan ku terjah bersama si kenit tercinta.. 
Kenapa nama bukit tuh Bukit H... sebab ada pencawang letrik betuk H okehh..!! 
hahaha suka korang jek bagi nama... !! layankan.. 


Nak jadikan cerita.. dengan tak mandi duk pi sana sini... 
hang pa kesah ke?? tak kannnn.. sakan pusing sampai ke pasar weeeiii!! 
 

Nasi Lemak Tet nih Harga RM 1 sahaja... dekat area umah my SIL jugak...
Taman Semarak Sg Petani ya geng!! 
akak nih ramah... yang baju hijo tuh laaa yang bg tau Bukit tuh nama Bukit H.. 
Akak nih dah banyak kali naik!!.. kalau dia mampu korang lebih mampu!! mahahahaa... 
Jangan pandang orang sebelah mata yaaaaaaaa... 
 

 Nasik Lemak tet harga RM 1... telur rebus separuh... 
Kat KL ada ke ?? 
Susah rasanya nak jumpa yang boleh mintak sambal lebih sikit... 
Tapi kat Sg Petani Boleh!!!
 

Sakan bakkk annngggg ... cuci muka jaaa tepek bedak sikit.. spray pepium skettt...
kami terus ke Pasar Sg Petani...
 

 Macam-macam ada... 
dari yang basah hingga ke kering...
 

Siap potong kuah banjir pun hadoooo!!..hehhehe.. 
 

Paling best ada ubi rebus & pisang rebus diagihkan sempena Merdeka.!! its free!! 
kenapa Ubi rebus?? sebab katanya dedulu zaman jepun kita Merdeka jamu makan ubi rebus and pisang rebus... supaya kita tak lupa betapa bermaknanya Merdeka... 
anak-anak muda nih tak tau laaa tahu ke idak ... 
apapun mudah-mudahkan kita semua tak lupa erti sebenar Merdeka...
 

  My SIL belanja mamam mihun sup paling sedap kat Sg Petani... 
haihhh mmg sakan bakkk angggg!! 
Memang sedap pun !!! Teh ais pekat and melekat kat tekak!! 
hehehehhe... korang klu duk Sg Petani kena appreciate apa ada kat Sg petani.. 
walau tak besar sangat tapi makanan... barang raw kat pasar pun agak berpatutan harga... 
Langkah kanan betui laaaaaaaa datang melawat Sg Petani ni...
Emas pun boleh tahan rega merundum 128 per gram...  
apa lagi i heret laaa SIL and en hubby jom masuk kedai Gold
and then kuar kedai senyum sampai telinga... 
lain yang nak beli lain yang dapat yang fenting puehhhhh hati... 
agaggagaggaga...


Nahhhh hamikkkk kiterang santapan malam kami... wakakakkaa... yang penting kami mamam besooooo. walau tak seberapa katanya yang penting ia lebih bermakna makan besar bersama keluarga tercinta disisi.. .  tak mainlahhh Fatty Crab ke pe... ni legi sedap menjilat jari...
Duk sakan lepak kedai mas kena racun sana sini... sampai my SIL pun terjebak...
kenyang terus makan tengahari kat kedai mas skip trus bawak ke malam...
Udang masak petai, Sup Tulang, Sup Ekor, pucuk Betik mamam ni jaaa dah cukup buat kami semua tersadai tepi dinding terus boleh tido dengan nyenyak tahap dewa dewi langit ke tujuh wehhhh... huh memang power masakan SIL nih... makan ni pun dah cukup buat rasa sangat full fill perut kenyang hati riang ria... siap menari-nari... mahahhahaha..
dalam kul 10 malam i ke UpTown Sg Petani... boleh tahan wehhh tapi lupa nak snap gambar.. dah teruja sangat kot heheheh.. walau tak banyak sangat kedai yang bukak tapi to me ok laaaaa daripada takder.. i grab 2 tudung murah 2 for RM 15... biasa kat KL tuh kalau RM10 satu tudung biasa.. 
Sebagai kenangan dari Sg Petani kena la beli sesuatu untuk dibawa pulang..
 

Day 3 - bangun mandi terus cari bekpes... kedai nasi lemak tet tutup.. mana taknya dah kul 11.. nak cari apa lagi... hahahah so Roti Canai Sg Petani style ni memang terbaik !! sedap i cekik 2 keping yaaaaa... memang sedap and rangup... kuah dal dia perghhhhhh sedappp sampai licin i cekik!! mahahhaha kesedapan tak terhingga... i rasa kat Sg Petani nih makanan semua sedap-sedap kot ehh.. 
 

SIL call suh tunggu dia balik keja... senin kat Sg Petani keje yaaa kengkawang... hihihi.. 
SIL masak kejup jaaaa okeh.. sampai umah kul 1... kul 2 petang kami dah selamat dijamu dengan makanan yang sangat-sangat berkhasiat... ulam-ulaman... jantung pisang.. ikan goreng.. kari ikan.. kari pisang pun ada... ya ampun SIL nih memang terbaik abad ini dan selamanyaaa!! memang menjilat jari kari tuh.. perghhh sedapppp!! tangkap lelehhh bakk angggggggg!! ..
Dalam kul 3 petang kami pun pulang ke rumah kami pula... 
Jalan Jem tak payah citer ahhh wat tensi jekk... citer tak best semua kita tolak tepi... 
yang penting kita Happy kat Sg Petani... 
Percutian 3 hari 2 malam memang best... 
Alhamdulillah rezeki... makanan pun lazat-lazat belaka... 
Thanks Sis In Law... ur the best!! 

Merdeka!!! 

Lots of Love 
Me ;) 

Note: "When life is sweet, say thank you & celebrate. When life is bitter, say thank you & grow." - Happy Wednesday Loves!!

No comments:

Post a Comment

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun