hye!! welcome to my lovely blog +Follow | Dashboard

Thursday, January 28, 2016

Rasa nak membebel...

Assalamualaikum semua... Hari ni ada sedikit ruang untuk mencoret abit kat sini.... Pejam celik pejam celik kejap ja dah nak masuk bulan Februari 2016... And of course I'm pretty sure semua orang dah ada wish list masing-masing for 2016... I pun ada jugak... Tapi tu lahh agak keterlaluan kadang rasa kemahuan yang i mahu kali ni... Berlainan dari tahun lalu... Biarlah rahsia dulu... 

Tiba-tiba malam ni rasa banyak benda i flash back perkara-perkara yang i lalui pada tahun lepas 2015.. Yang sebenarnya banyak manis daripada yang pahit... Tapi masalah disini adalah yang pahit ni yang paling susah nak lupa.. Yang lekat dan melekat kat minda... Yang manis pulak terlalu banyak tak terkira... Tapi yang pahit ni banyak ajar i erti hidup dan erti sabar... Allahuakbar... 

Betapa manusia pun kulihat ada yang cuba nak menjatuhkan kaum sendiri pun ada jugak... Berjaya lebih sikit riaknya bagai menang loteri 1 juta... Kutuk mengutuk perkara normal yang mesti terselit disetiap perbualan... Gosh... Betapa sedih rasa.. Kalau tak bergaul nanti orang kata kita anti sosial.. Tapi bila bergaul kena pulak tadah telinga dengar perkara yang tak enak.. What eva lah.. 

Tapi still kadang sikap seperti inilah yang sangat menyedihkan... Cakap kemahin kencang pumpang pumpang..macam kain pelikat duk kelibas-kelibas... Ada pulak english cakap berabuk tapi maaf lah adab resam melayu.. Hormat menghormati harus diutamakan walau teror sampai kelangit.. Kadang kita lupa kat mana kita berdiri.. Lupa dan senang sikit riak.. Sikit pun tak nak humble down to earth... Tapi inilah hakikat dunia yang harus kita semua hadapi.. Serba sedikit terpalit rasa kecewa, sedih, dan rasa simpati juga.. Sebab bila kita lupa diri kita jadi susah nak maju kedepan... 

Bila kita humble, baik, jujur, ikhlas orang pulak take advantage atas kebaikan kita... Bukan sekadar pijak sikit-sikit tapi terus pijak and lenyek dan penyet terus dan kalau boleh nak vanished terus Agaknya...  The truth fact of life.. Tapi apapun mereka ini yang buat kita terus kuat berdiri tegak dan terus maju kedepan... Jujur dan telus... Allah swt pasti bantu orang-orang yang sabar.. Dia bagi pahit dulu...dan pasti akan rasa manis dipenghujungnya insyaallah.... 

Dan apabila kita benar Allah pasti akan beri jalan yang terbaik. Dia pasti beri kita cahaya dan hidayah.. Sama-samalah kita jadi manusia yang lebih baik... Biarlah apa jua orang nak kata.. Biarlah apapun orang nak buat... Kerana setiap perbuatan kita Pasti ada pembalasan mahupun didunia atau pun diakhirat... 
 
Kita semua tak sempurna... Sesungguhnya percaturan Allah itu yang terbaik buat kita semua... Dan sesungguhnya diberi ujian pada kita pada yang mampu mengatasinya... Insyaallah.. 

Setakat ni ja coretan yang mampu i kongsi pada malam jumaat ini... Eheheh... Anyway i have good things to share with uols soon... Now i minat pakai jubah... I will share on my next entry... Insyaallah... Sabar ye... 

Good nite uols.. 
Lots of love
Me ^_^ 


No comments:

Post a Comment

 
This Blog is Protected. Writen By Edlidza Design By Cik Mun